Presentació
Banner DMD

Us podem informar i explicar quins drets tenim en el final de vida dins de la legislació vigent.

Ajudem a reflexionar sobre situacions que ens podem trobar i saber com expressar les nostres necessitats i desitjos.

Expliquem què és el DVA (document de voluntats anticipades), com redactar-lo i saber quins requisits ha de complir perquè sigui un document legal i com fer-lo públic.

Informem i expliquem la Lei orgànica 3/2021 de 24 de març que regula la eutanàsia.

Truca'ns 

De dilluns a dijous

Matins: de 10.00h a 12.30h
Tardes: de 17.00h a 20.00h

934 123 203      629 021 343

O envia'ns un missatge

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

UN PAS MÉS EN EL CAMÍ CAP A L’AUTONOMIA DEL PACIENT

Fins a començaments d'aquest segle, la relació amb el metge era unidireccional i paternalista, és a dir, el metge, amb els seus coneixements, decidia el que era bo per al pacient i aquest ho assumia sense posar en dubte la seva opinió. 

A partir de les lleis d'autonomia del pacient (2000 i 2002) es comença a reconèixer la llibertat que tenim d'acceptar o no una determinada actuació mèdica. Això comporta un canvi substancial en la relació entre el personal mèdic i la persona malalta, que es va implementant lentament.

Tot i existir anteriors contactes puntuals, fa tres anys es va iniciar la col·laboració estable de DMD amb l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitària de Catalunya (AQuAS), depenent del Departament de Salut de la Generalitat.

El darrer treball de l’agència AQuAS ha estat el treball sobre final de vida que ha culminat en l’eina “Decisions Compartides al Final de la Vida

El projecte "Decisions compartides" vol fugir dels models paternalistes o purament informatius i avançar cap a models en què la persona participa activament en el procés de decisió del tractament o actuació assistencial.”

L’eina, adreçada a la ciutadania i al personal de salut, explica què s'entén per atenció al final de la vida, quines situacions es poden donar quan es pateix una malaltia en fase avançada i el tipus d'atenció que es vol rebre. 

Proporciona continguts d’informació i de reflexió per ajudar les persones a identificar les seves preferències i a expressar-les anticipadament per decidir com volen viure l’etapa final de la seva vida. 

És una eina que dona un nou impuls a l'autonomia de les persones davant la seva malaltia. 

 

http://decisionscompartides.gencat.cat/ca/decidir-sobre/atencio_final_vida/

 

Àmbit de salut

Si considereu que les nostres propostes poden ser d’interès per al vostre centre, poseu-vos en contacte amb nosaltres. Us podrem explicar amb més detall el contingut, els objectius i la metodologia de les nostres activitats, per tal d’adaptar-les a les necessitats del vostre centre.

Grup de salut

El grup de salut està format per un equip interdisciplinari de professionals de diferents àmbits, a part del de salut.
Els seus objectius són:
    • Informar i formar sobre els temes generals de salut i drets en final de vida en àmbits sanitaris, sociosanitaris, de residències i habitatges…
    • Conscienciar els professionals que treballen en aquests àmbits dels drets sanitaris de les persones a qui presten assistència, especialment els de final de vida.
    • Remarcar la importància del document de voluntats anticipades (DVA) i l’obligació legal i ètica que aquest sigui respectat.
    • Proporcionar als professionals els recursos comunicatius, ja existents a DMD, per facilitar la reflexió i l’elaboració del DVA.
    • Col·laborar amb els estudis de recerca dels centres i/o institucions que ens ho demanin i ens semblin adients de col·laborar-hi.

Grup d'assessorament personalitzat (EAP)

Es considera assessorament personalitzat l’atenció que es dona a la persona associada que va més enllà de la informació general. Sovint es tracta de persones que demanen informació a DMD amb relació a la LORE i el final de vida, amb la finalitat de poder acabar la vida amb dignitat.
    • L’assessorament personalitzat l’ofereixen les persones voluntàries que formen part d’aquest equip específic. Es tracta d’un equip interdisciplinari.
    • L’Equip d’Assessorament Personalitzat atén tota persona associada que acut a DMD per demanar assessorament sobre aspectes relacionats amb el seu final de vida o el d’una persona propera que està patint.

Grup de demències i vida completa

L’àmbit de treball se centra de manera preferent en dues de les situacions que, eventualment, poden afectar qualsevol persona: demències i vida completa.
Els seus objectius són:
    • Contribuir a sensibilitzar la societat envers aquestes dues situacions, que en el futur cada cop seran més habituals, entre d’altres factors pel progressiu envelliment de la població.
    • Ajudar les persones, especialment les més grans, a reflexionar sobre aquestes eventualitats que els pot presentar la vida: emmalaltir d’una demència o atènyer una situació en la qual puguin considerar que la seva vida ja està completa.
    • Defensar que en el futur el concepte de la vida completa s’inclogui al conjunt de supòsits perquè es pugui demanar i atendre una sol·licitud d’eutanàsia.
Aquests objectius es portaran a terme amb les entitats que puguin estar-hi interessades, com ara les que treballen amb malalts d’Alzheimer i altres demències i les vinculades a Salut, Treball, Afers Socials i Famílies, entre d’altres.

Llegiu més

 

El document de voluntats anticipades (DVA) és el document mitjançant el qual una persona, major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, fa constar  les instruccions sobre els tractaments, les atencions mèdiques i  les cures  que desitja  rebre  o rebutjar quan es trobi en circumstàncies que no li permetin expressar la seva voluntat.

 

El DVA és  un regal

Per a nosaltres,  perquè  ens proporciona tranquil·litat. Ens permet controlar com serà el final de la nostra vida..

Per a les persones properes, perquè les  descarrega de la responsabilitat de decidir per  nosaltres.

Per a l’equip sanitari que ens atén, perquè els  donem orientacions  sobre com actuar.

 

Redacció del DVA (models)

El DVA és document personal. Cada persona el pot redactar com consideri.

A DMD   us oferim diferents  models per facilitar-vos el tràmit:

Model de DMD-CAT formalitzat per tres testimonis

Model de DMD-CAT formalitzat davant del/de la professional sanitari/ària

Model de DMD CAT en format Microsoft Word per si el vols modificar al teu gust

Model simplificat DMD Federal

També tenim models en castellà per si preveus anar a viure a territori no catalanoparlant

Model DMD-CAT en castellà
Model de DMD-CAT en castellà formalitzat per tres testimonis

Model de DMD-CAT en castellà formalitzat davant del/de la professional sanitari/ària

Model de DMD CAT en castellà en format Microsoft Word per si el vols modificar al teu gust

Model DMD Federal en castellà

També tenim models en anglès i en francès (es tracta d'un model que serveix a mode de consulta, perquè a l'hora de registrar-los tant sols es pot fer en les llengües oficials de l'estat espanyol)

Model DMD-CAT en anglès

Model DMD-CAT en francès

 

Instruccions per  registrar un  DVA

Un cop  escrit el DVA, convé inscriure'l al Registre de voluntats anticipades perquè sigui oficial i perquè el puguin consultar professionals sanitaris.

Sol·licitud d'inscripció al Registre de voluntats anticipades

Es pot  validar davant  professional sanitària en un Centre d'Atenció Primària (CAP), en un hospital o en un centre sociosanitari;  davant de tres testimonis que donen fe de la nostra capacitat mental  i que fem  el document voluntàriament o en una notaria.

 

Vine a visitar-nos i t’ajudarem

Si tens cap dubte, truca’ns o  vine  a  la seu de DMD  a Barcelona. T’ajudarem a  fer el document i et farem els tràmits del registre. També et podem atendre en  d’altres punts. Si vols,  et podem facilitar un document obert perquè  tu puguis redactar el DVA segons les  teves preferències.

 

Carme Elias: "El DVA és un bon regal de comiat"

Josep Maria Pou. El document de voluntats anticipades