25 de juny de 2021, s’aprovà la LORE Llei Orgànica de Regulació de l’Eutanàsia.
LORE una llei impulsada i reclamada durant anys per DMD-Cat, donant veu a l'opinió majoritària de la nostra societat.
Cada any, amb motiu de l’aniversari de l’aplicació de la LORE, des de DMD Catalunya, hem fem una valoració pública en què repassem com s’està implementant la llei al nostre país i fem un seguiment de les dades que cada any es proporcionen des de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC) i el Departament de Salut.
Enguany, no podem parlar de les dades concretes perquè encara no s’ha fet públic l’informe anual. Des de DMD Catalunya volem expressar la nostra sorpresa per la tardança en la presentació de l’informe, ja que coneixent el treball i coherència de la CGACi l’oficina PRAM, no sabem si l’endarreriment és per una disposició del Ministeri per tal d’unificar la presentació d’informes per comunitats o per una manca de recursos depersonal que impedeix elaborar i difondre les dades. Si és així, des de DMD Catalunya, instem al Departament de salut a dotar l’oficina PRAM dels recursos necessaris perquè ben aviat, l’informe anual de l’any 2023, es faci públic.
En aquests tres anys ha quedat demostrat que la LORE era i és una llei necessària, amb les dades proporcionades per l’últim informe disponible, el de l’any 2022 de la Comissió de Garantia de Catalunya, 370 persones en tot l’estat han accedit a la llei, 150 prestacions realitzades a Catalunya , la xifra d’aquests dos primers anys (a la espera de conèixer les dades de 2023) representa aproximadament un 0,1% de la mortalitat, xifra que és previsible que continuï creixent.
Considerem que la llei tot i tenir una regulació complexa que suscita dubtes, ha estat aplicada de forma prou satisfactòria a Catalunya i ha permès a les persones que es trobaven en situacions de gran patiment i que ho desitjaven, demanar l’ajut per morir i així optar lliurement per un final de vida adequat a la seva idea de dignitat personal. Posant al mateix temps, el focus d'atenció en la cura de les persones i la resta de drets que tenim com a ciutadania en el final de vida.
Tot i així, des de DMD Catalunya no volem caure en l’autocomplaença i creiem que encara cal seguir empenyent amb força per afrontar els reptes que com a societat encara ens queden.
Des de DMD hem vist a través dels casos que ens arriben:
Professionals de centres privats que no es volen fer càrrec de demandes, metges responsables que no cursen la sol·licitud del pacient, discriminant especialment a les persones amb malaltia mental, provocant demores que provoquen angoixa al pacient i les famílies, problemes en trobar metge consultor que generen l’allargament de terminis innecessaris, professionals que fan mal ús del seu dret a l’objecció de consciència i endarrereixen els processos, pacients que no reben l’ajut necessari per fer una reclamació, que no és un procés senzill ni a l'abast de qualsevol persona
Cal seguir treballant per erradicar les desigualats entre territoris. Assegurant que tots els centres sanitaris disposin d’un protocol clar en cas de demanda d’eutanàsia. L’Administració ha de garantir que tot ciutadà que desitja sol·licitar l’aplicació de la LORE sigui atès adequadament.
Cal seguir treballant per escurçar la durada dels procediments, només d’aquesta manera es podrà evitar que una persona mori durant el seu procés de sol·licitud. Cal també que es defensin els drets individuals davant de les entitats privades, que en alguns casos entorpeixen les PRAM.
Cal que des de l’Administració es faciliti el treball dels/les professionals sanitàries responsables del PRAM.
Cal per part del Departament, tenir previst els mecanismes i suficients recursos per poder actuar amb celeritat quan es detecten negligències a persones sol·licitants d’ajuda per morir.
I sobretot cal promocionar mesures preventives davant de possibles negligències.
Necessitem que el Departament iniciï una campanya per donar a conèixer els drets en final de vida i especialment el dret a formalitzar el DVA entre la ciutadania.
Tot i així cal destacar la pujada de DVA registrats a partir de l’entrada en vigor de la LORE el 2021, així com l’augment del nombre de substitucions de DVA, que entenem com persones que volen que consti explícitament l’opció de l'eutanàsia en el seu document.
Des de DMD Catalunya, volem manifestar la nostra consideració
Als i les testimonis, a les persones que han permès posar rostre al patiment i la necessitat de la LORE.
A les persones que componen la CGAC, professionals amb una vàlua reconeguda i que han mostrat una mirada àmplia i respectuosa davant el patiment de les persones sol·licitants.
Als i les professionals de la sanitat, que s’han implicat a acompanyar a les persones que han sol·licitat aquesta atenció al final de la vida, en l'àmbit personal i professional.
A les Referents, professionals sanitàries formades en la LORE, per acompanyar i assessorar a companys i companyes que assumeixen una petició d’ajuda a morir. Professionals imprescindibles per entendre el correcte desplegament de la llei a Catalunya, el treball de les referents d’eutanàsia segueix sent del tot necessari, tant en les tasques d’acompanyament als professionals com en les tasques de formació permanent que realitzen en els centres sanitaris.
Als voluntaris i voluntàries de l’Associació DMD, que amb la seva tasca diària acompanyen i permeten resoldre les dificultats amb les què es troben les persones que volen accedir a la nova prestació.
Barcelona, 25 de Juliol de 2024