Inici
Banner DMD

Actualitat

DMD Catalunya participa en el 25è Saló de la Gent Gran de Catalunya. FIRAGRAN 20244

Serà els dies 29, 30 i 31 de maig al recinte La Farga de l'Hospitalet, carrer de Barcelona, 2 , Hospitalet de Llobregat i l'horari és de les 10.00 h del matí a les 19.00 h de la tarda.

El saló, amb activitats gratuïtes i expositors institucionals i comercials, ofereix tota mena d’informacions, productes, serveis, activitats i tecnologies adreçades a millorar la qualitat de vida de les persones grans.

L’estand de DMD Catalunya és el número 108. En aquest espai, us atendrem i podrem parlar de qui som i què fem. Explicarem quins són els drets que tenim totes les persones al final de la vida i com fer el Document de Voluntat Anticipades.  

Enfront del nostre estand hi trobareu l’exposició La Mort Digna i Il·lustrada,  que pretén canviar la imatge estereotipada del tema de la mort i és obra de 31 artistes, que han expressat la seva particular visió de la mort digna. La podreu visitar lliurement.

Us hi esperem!

Assemblea General de DMD Catalunya 2024

El passat dilluns 29 d'abril va tenir lloc la nostra Assemblea General de persones associades a Dret a Morir Dignament Catalunya. Volem agrair a totes les persones que van participar, tant de manera presencial, com delegant el seu vot. Tots els punts de l'ordre del dia van quedar aprovats.

Un cop finalitzada l'Assemblea, va tenir lloc la conferència Donar llum a la mort, a càrrec de Tànit Güell, infermera gestora de casos i referent PRAM (Prestació Ajuda per Morir).

 

En aquest enllaç podeu recuperar la conferència completa --> Donar llum a la mort

Assemblea General de DMD Catalunya 2024

Dilluns 29 d’abril celebrarem l’Assemblea General de persones associades a Dret a Morir Dignament Catalunya, en sessió ordinària, per valorar l’exercici del 2023. Serà a les 10.45 h en 1a convocatòria i a les 11.00 h, en 2a convocatòria.

Finalitzada l’Assemblea, a les 12.15 h i oberta al públic en general, tindrà lloc una conferència amb el títol Donar llum a la mort a càrrec de Tànit Güell, infermera gestora de casos i referent PRAM (Prestació Ajuda per Morir)

 

Lloc: Sala de l’Espai Francesca Bonnemaison

Carrer de Sant Pere Més Baix, número 7, de Barcelona

 

La Junta Directiva

 

Entra en vigor la tramitació del Document de Voluntats Anticipades davant dels i les professionals sanitaris

Des del dilluns 8 d'abril, ja es pot tramitar el Document de Voluntats Anticipades (DVA) davant d'una o un professional sanitari de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària, preferentment del centre que li sigui de referència. També es mantindran les dues opcions ja existents, davant d'un notari o aportant tres testimonis.

Amb la inclusió d'un tercer supòsit, les persones podran formalitzar els seus Documents de Voluntats Anticipades davant les i els professionals sanitaris, de manera que aquests professionals també podran complir la funció de testimoniatge. Això permetrà agilitzar la tramitació del DVA i facilitarà l'atorgament i la presentació sense perdre el degut rigor, garantint sempre que l'atorgant sigui una persona major d'edat, amb capacitat suficient i que expressa les seves instruccions de manera lliure.


Des de DMD Catalunya ens felicitem per que aquest nou supòsit sigui ja una realitat, que permetrà agilitzar el procés i de ben segur que veurem un augment important en el nombre de DVA fets a Catalunya.

Descans primaveral 2024

Del dia 25 al 28 de març el despatx estarà tancat i no es durà a terme el servei d'Atenció a les Persones. Durant aquests dies, sí que es podran fer tràmits administratius.

El dia 2 d'abril emprendrem el servei d’Atenció a les Persones, en els dies i horaris habituals.

Si us cal assistència podeu:
- enviar un missatge a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant nom, número de mòbil i  motiu
- deixar nota en el contestador del 934 123 203 o 629 021 343 indicant nom, mòbil i motiu
 i us contestarem tan aviat com sigui possible.

Bon descans primaveral a totes i a tots!

El Parlament de Catalunya aprova que el Document de Voluntats Anticipades es podrà formalitzar davant un o una professional sanitari de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària

El Ple del Parlament va aprovar aquest 24 de gener la modificació presentada per DMD-Catalunya, del punt 8.2 de la Llei 21/2000, sobre els drets d'informació concernent la salut i l'autonomia del pacient i la documentació clínica. Podeu descarregar-la en aquest enllaç.


Gràcies a aquesta modificació el Document de Voluntats Anticipades es podrà formalitzar davant un o una professional sanitari de l'àmbit de l'atenció primària, hospitalària o sociosanitària, preferentment del centre que li sigui de referència. També és mantindran les dues opcions ja existents, davant d'un notari o aportant tres testimonis.

 

Amb l'aprovació definitiva, amb 116 vots a favor i 9 abstencions, es fa realitat una de les principals demandes que, com a DMD Catalunya, hem estat reclamant els últims anys: incloure un nou supòsit en la forma d'atorgar el Document de Voluntats Anticipades que el faci més assequible i equitatiu.

La forma en què està regulada la formalització del Document de Voluntats Anticipades a la Llei 21/2000 presenta algunes traves burocràtiques que incideixen en les població més vulnerable, com la gent gran i la gent sense recursos econòmics. El pagament de la notaria o la dificultat que pot comportar trobar tres testimonis per formalitzar el DVA s'han mostrat sovint obstacles insalvables per algunes persones.

Amb la inclusió d'un tercer supòsit, les persones podran formalitzar els seus Documents de Voluntats Anticipades davant les i els professionals sanitaris, de manera que aquests professionals també podran complir la funció de testimoniatge. Això permetrà agilitzar la tramitació del DVA i facilitarà l'atorgament i la presentació sense perdre el degut rigor, garantint sempre que l'atorgant sigui una persona major d'edat, amb capacitat suficient i que expressa les seves instruccions de manera lliure.

Aquest tercer supòsit entrarà en vigor dos mesos després de la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, és a dir, el 6 d'abril de 2024.

Des de l'Associació DMD-Catalunya continuarem treballant i col·laborant perquè el desplegament de la modificació arribi a fer-se una realitat el més aviat possible.

Ramón Sampedro. Recordatori de la seva mort. 12 de gener 2024.

 Quin millor recordatori i homenatge a Ramón Sampedro que les paraules d’elogi d’en Salvador Pániker a Alejandro Amenábar i al seu equip sobre el guió de la pel·lícula Mar adentro publicades en el seu 4t. Dietari: Un anciano averiado:

“Les digo que a mí el guion me ha gustado, ante todo porque es un homenaje real a la admirable figura de Sampedro. Lo más relevante, a mi juicio, es destacar que Sampedro fue, ante todo, un espíritu libre, paradójicamente prisionero de un cuerpo enfermo, y un hombre sin miedo. Su decisión de morir no fue hija del miedo, sino de su lucidez y de su amor a la vida. Propiamente él no era un enfermo terminal, sino un enfermo crónico. El caso de Sampedro demuestra que existe el sufrimiento psíquico y el sentido de la dignidad… En resumen, la dignidad vale más que la vida, y Ramón Sampedro viene a ser como un mártir laico que da testimonio de esta causa.

Ara fa trenta anys, el 1994, la periodista Laura Palmés va rebre el Premi Ciutat de Barcelona pel seu reportatge televisiu Eutanasia: morir para vivir (1993), a través del qual va presentar, a la societat civil, la figura de Ramon Sampedro i la seva lluita per aconseguir el dret a una mort digna. A partir de l’entrevista televisiva que li va fer, la seva relació amb Sampedro va esdevenir intensa. Laura Palmés -que feia una aposta per seguir vivint, aferrant-se al que tenia-  li va demanar a Sampedro que deixés constància escrita de la seva experiència i del seu pensament en unes pàgines. Aquest va respondre amb una bona quantitat de cartes, algunes d’elles recollides en el seu llibre Cartes des de l’infern d’on n’extraiem el següent paràgraf:

“El dia que la Gené Gordó em va dir que hi havia una periodista que volia fer un reportatge sobre l’eutanàsia, dues coses em van resultar dignes de confiança: una era el nom de la persona, Laura Palmés; l’altra era que ella patia esclerosi múltiple i que estava d’acord amb què la persona ha de tenir dret a l’eutanàsia. Més endavant, es va confirmar el primer impuls. Es va reafirmar la meva certesa que hi ha éssers humans als quals val la pena haver conegut i haver-los fet una petita carícia, com una picada d’ullets, còmplice i solidària, per si els serveix de bàlsam humà per alleujar, encara que només sigui un instant, el dolor, el dolor de viure”. 

El reportatge televisiu: Eutanàsia: morir para vivir, les cartes des de l’infern i la novel·la Darrera les palmeres van servir de suport i font d’inspiració en la realització de Mar adentro. La vida, la ideologia, el suïcidi assistit de Ramon Sampedro, la relació amb Laura Palmés (a la pel·lícula representada per la figura de l’advocada que interpreta Belén Rueda) reflecteixen el lligam que li va permetre aquest  bàlsam humà del que parla.

Les petjades d’aquests dos personatges quedaren recollides a Sitges en el projecte La Memòria de les cases, al domicili on va viure Laura Palmés i on va escriure, prop del mar, Darrere les palmeres, la novel·la de la qual en són “protagonistes”.

 

Descans d’hivern a DMD Catalunya

Del dia 27 al 2 de gener el despatx estarà tancat.


Del 2 al 5 de gener la seu de Barcelona romandrà oberta tan sols per a tràmits administratius.  A partir del dia 8 de gener emprendrem, de nou, el servei d’Atenció a les Persones, en el dies i horaris habituals.


Si us cal assistència podeu:
- enviar un missatge a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. indicant nom, número de mòbil i  motiu
- deixar nota en el contestador del 934 123 203 o 629 021 343 indicant nom, mòbil i motiu i us contestarem tan aviat com sigui possible.

Esperem que durant el 2024 puguem anar fent realitat els nostres propòsits i seguir avançant per assolir els drets pel final de vida.

Agraïm a Maria Roca, sòcia de DMD, la seva il·lustració


Bones festes i bon any nou!

Reunió a Barcelona del grup de metges SCEN de la regió de Haarlem (Holanda) amb personal sanitari de Catalunya implicat en la prestació de l’eutanàsia.​

El Pati Llimona de Barcelona va ser testimoni d'una trobada molt especial el passat 18 de novembre. El grup de metges SCEN de Haarlem, Holanda, van compartir experiències i coneixements amb personal sanitari de Catalunya i membres de DMD-CAT i DMD Federal.

El grup de metges SCEN de Haarlem (Holanda) va proposar a DMD-Catalunya, a través de la World Federation of Right to Die Societies (WFRTDS),  l’organització d’una reunió conjunta a Barcelona per tal de compartir coneixements sobre la prestació de l’ajuda per a morir a Catalunya i a Holanda.  Quan els metges holandesos volen fer una eutanàsia, han de consultar (per llei) un metge independent que comprovi si el procediment compleix els criteris de diligència deguda. Aquests metges de segona opinió són els metges SCEN.

El  grup de metges SCEN de Haarlem visita regularment altres països per informar-se sobre l'estat de la qüestió al voltant de la mort assistida i intercanviar coneixements, opinions i experiències amb metges locals sobre la seva feina en aquest camp (tant proveïdors com avaluadors). Ja fa 25 anys que, cada 5 anys, organitzen una trobada d’aquest tipus. En aquesta ocasió els ha resultat interessant fer aquesta reunió a Barcelona, en particular ara que l'eutanàsia està legalitzada a Espanya.

La trobada va servir d'intercanvi de coneixements i pràctiques entre els dos grups, tot explorant les diverses perspectives i pràctiques en relació amb els drets al final de la vida. Les discussions van abastar temes com l'acompanyament dels pacients en situacions complexes, les opcions de presa de decisions informades i els aspectes ètics que envolten la prestació de cures en fases finals.

Aquesta trobada va demostrar la importància de la col·laboració internacional per abordar les qüestions ètiques i pràctiques relacionades amb el final de la vida, alhora que destaca la dedicació compartida en la defensa d'un dret fonamental: el dret a morir dignament.

L'Associació Dret a Morir Dignament Catalunya expressa el seu agraïment als metges SCEN de Haarlem per la seva participació i al conjunt de professionals sanitaris catalans per l’experiència, que va contribuir a la construcció d'un diàleg transcendent entre professionals compromesos amb la millora de les condicions de fi de vida.

Manifest dia 2 de novembre. Dia Internacional de la Mort Digna

Durant aquests primers dies de novembre, ens apropem als cementiris per recordar les persones estimades que ja no són entre nosaltres. Per això, el dia Internacional de la Mort Digna, és una data propícia per fer una crida a la ciutadania a reflexionar sobre la bona mort.

Quan es pregunta a la ciutadania què és una bona mort, es coincideix a posar el focus a evitar el dolor i el patiment, però també apareix, en la resposta, la idea d'autonomia, de poder mantenir el control de la nostra vida fins el darrer moment i no  restar en mans del que altres decideixin.

Si al llarg de la nostra existència contínuament estem prenent decisions, per què no ho hem de fer en un dels moments més transcendentals com és al final de vida? Patir una malaltia greu o terminal no priva la persona dels seus drets ni la impossibilita de la seva capacitat per decidir, en aquesta situació, manté la seva dignitat i se li ha de respectar.

Hem de perdre la por a pensar i parlar de la Mort. Podem aprofitar aquest dia 2 de novembre perquè la reflexió, la lectura, l'intercanvi d'opinions i la informació sobre el tema de la mort ens ajudi a elaborar el nostre propi criteri per tal de decidir com ens agradaria ser atesos en el nostre final de vida.

Tot aquest conjunt de reflexions l'hem de deixar per escrit, no n’hi ha prou de parlar-ne. Cal fer el Document de Voluntats Anticipades DVA i registrar-lo, per tal que consti en la nostra història clínica i que el personal sanitari d'atenció primària, especialitzada o d'urgències el pugui consultar.

Fer el DVA és la manera que els altres, siguin persones de la nostra família, amistats o el propi metge o metgessa de referència, coneguin els nostres desitjos per si per causes derivades de la malaltia, en el nostre final de vida, no ens podem expressar.

En aquest sentit, DMD-Cat ha presentat una proposta al Parlament de Catalunya per tal de facilitar el tràmit de registre dels DVA.

La iniciativa parlamentària compta amb l'aprovació i el suport de tots els col·legis professionals implicats, l’acord del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i d’una majoria àmplia dels grups polítics del Parlament. Després de l’aprovació, la posada en marxa quedarà en mans del Departament de Salut. Aquesta és una oportunitat única per tal que el dret a expressar les nostres últimes voluntats sigui una realitat per tota la ciutadania sense cap impediment social ni econòmic.

També és un bon dia per recordar que des de fa dos anys gaudim d’un nou dret que és la regulació de l'eutanàsia, el dret a posar fi a la vida per voluntat expressa de la mateixa persona amb la finalitat d'evitar sofriments innecessaris. Una Llei que protegeix drets constitucionals com la dignitat, la llibertat o l'autonomia de la voluntat de les persones. Una Llei llargament reclamada, que s’està aplicant de manera positiva globalment a Catalunya, però que té molt marge de millora, tal com DMD-Cat va expressar en l’informe d’aplicació d’aquests dos anys que vàrem remetre al Departament.

El camí dels drets en final de vida ha estat complex perquè s'ha hagut de treballar molt amb l’objectiu que es reconeguessin els drets del pacient a ser informat de la seva pròpia malaltia, a l’obligatorietat de donar el consentiment informat abans de ser tractat, així com a rebutjar un tractament En aquest mateix ordre de coses també s’ha treballat per aconseguir l'alleujament del sofriment, les cures i la sedació pal·liativa per finalment reconèixer el dret a l'eutanàsia.

Hem d’agrair el testimoni de les persones que han posat en evidència el seu patiment, noms com Ramón Sampedro, Inmaculada Echevarría, Ángel Hernández, María José Carrasco... que ens han ajudat a entendre que calia assolir aquest darrer dret de la regulació de l’eutanàsia, dret que necessitaven i reclamaven.

Com a societat que avança hem d'aconseguir que la bona mort arribi a tota la ciutadania i que les lleis i normes que la regulen s'apliquin correctament i es vagin ampliant segons demandi la societat.

Aquesta és la tasca que desenvolupem des de l'Associació Dret a Morir Dignament en aliança tant amb l’àmbit polític i administratiu com amb els i les professionals de salut i amb altres associacions que defensen els drets de llibertat, dignitat i autonomia ciutadana en tots els moments de vida, també quan aquesta arriba a la seva fi.

Per assolir els seus objectius, a l'Associació Dret a morir Dignament-Cat actuem en tres àmbits:

El primer, en l’atenció personalitzada a la ciutadania en els nostres punts d’informació (), per ajudar amb la formalització del DVA i aclarir dubtes sobre els drets en final de vida.

El segon, en la difusió i informació d’aquests drets, en xerrades, trobades i tallers en espais molt diversos, tot incidint especialment a trencar el tabú de parlar de la mort i a informar de la importància de fer el DVA que es pot baixar de la nostra web.

El tercer, en l’àmbit legal des d’aquest camp hem incidit històricament en la possibilitat de fer i registrar el DVA i també en la proposta de despenalització de l'eutanàsia que finalment el 2021 es va regular, així com aviat en la simplificació del Registre de DVA.

Des de DMD-Cat, una associació laica, plural i sense ànim de lucre, us convidem a associar-vos per continuar treballant conjuntament amb la finalitat d’aconseguir que els drets en final de vida siguin una realitat normalitzada en tot el territori.

Ser conscients de la mort, dona sentit a la vida... vida que hem d’aprofitar, gaudir i viure amb plenitud, però que també necessita un bon final.

Junta de l’Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya

2 de novembre 2023