TENIR L'OPORTUNITAT DE SER JO L'ÚNIC EN DECIDIR COM I QUAN VULL FINALITZAR

LA MEVA VIDA, SI AQUESTA NO TÉ LA QUALITAT QUE DESITJO.

Actualitat

RESUM DE LA LLEI D'EUTANÀSIA (LORE)

En aquest link  us presentem un altre petit resum de què és la LORE i com està prevista la seva aplicació, que vàrem projectar durant l'Assemblea general que vàrem fer el 30 d'octubre.

Per seguir amb la feina que fa i ha de fer a partir d'ara, la nostra Associació, és important que tots i totes coneixem la llei, hem de poder explicar-la, saber els seus límits i el com està previst que s'apliqui, és per això que s'han programat, un seguit de xerrades de formació per les persones associades i pel voluntariat al llarg de l'any.

Acostumem a acabar les Assemblees generals amb una conferència sobre algun dels temes al voltant del nostre, al voltant de tenir un final de vida digna. Però des de la Junta ens ha semblat que aquest any, no podíem obviar l'aprovació de la llei.

L'any vinent farem el balanç de com s'ha fet el desplegament de la llei, ens queda molta feina , sabeu que una llei pot ser bona o dolenta... però quan realment es demostra si és vàlida o té deficiències és quan es posa en funcionament, quan es desplega en el territori, de moment podem dir que a Catalunya, s'estan complint els terminis marcats i que ja s'ha aplicat en diversos casos, dins dels terminis marcats i amb la confidencialitat i garantia necessaris. No hem d'oblidar que sense la lluita de DMD, que sense totes nosaltres la llei no existiria, no s'hauria arribat a regular, potser no és la llei que nosaltres hauríem redactat, però és una llei que ajudarà a molta gent que ho necessita, és una llei que hauria ajudat a Ramon Sampedro o a Maria José Carrasco ... Només per això ja és una bona llei.

Des de DMD haurem de treballar molt perquè cap dels casos presentats es quedi sense resposta, haurem de seguir ampliant la casuística prevista i estarem al costat de les persones associades com fins ara amb el suport de l'EAP, en els casos que no estiguin contemplats per la llei.

Haver aconseguit que es reguli una llei d'eutanàsia és una història de decisió i voluntat individual, de pensar que era necessari tirar-ho endavant però també de voluntat conjunta, de capacitat d'actuar, de confiança.

Podem dir que ho hem fet bé, hem tractat el tema de forma transversal, inclusiva, amb respecte i ha tingut els seus fruits, en aquest moment l'associació DMD-Cat, és un interlocutor imprescindible quan es parla del tema, ja sigui en l'àmbit públic, amb l'administració, políticament o amb el mateix departament de Salut.

Són molts anys de treball i de treball ben fet, ens hem de felicitar i agafar amb ganes el període que bé a partir d'ara, potser no tan lluït però absolutament necessari.

Diuen que aprendre a viure és aprendre a morir o aprendre a morir és aprendre a viure, ara, aquí, estem vives, per tot plegat abracem la vida i la celebrem...

 

 

Davant les afirmacions de l’Església Catòlica a Catalunya sobre la llei d’Eutanàsia.

El passat 19 de setembre es va repartir a les esglésies de Catalunya el Full Diocesà amb el títol Davant l’eutanàsia, el  testament vital. Recull d’afirmacions sobre l’eutanàsia, el testament vital, les cures pal·liatives i l’explícit posicionament dels bisbes de Catalunya. En el mateix cap de setmana, també es va repartit un opuscle amb el títol Què hem de saber sobre l’eutanàsia, amb les mateixes característiques.

Davant la manipulació barroera de la jerarquia de l’església catòlica d’un tema tan delicat, una persona associada a la nostra entitat ens ha fet arribar els seus comentaris i reflexions. La Junta Directiva, un cop valorat l’escrit, ens l’hem fet nostre i per això l’oferim íntegrament, a la consideració de tothom. Llegir

Una abraçada!

La Junta Directiva de DMD Catalunya

Cicle d'activitats sobre la mort digna

Del setembre al desembre farem un cicle d'activitats sobre la mort digna al Centre Cívic Barri Vell -Mercadal de Girona (C/.Cort Reial, 7).

A continuació us deixem el calendari de xerrades (inscripcions en el mateix link).

Dijous, 16/09/2021, a les 18h "Morir dignament és possible...però coneixes els teus drets?

Dijous, 28/10/2021, a les 18h "Taller sobre el document de voluntats anticipades"

Dijous, 25/11/2021, a les 18h "Cine Club: Tres curts de ficció i tres curts de testimonis reals"

Dijous, 16/12/2021, a les 18h "Com afrontar el tema de la mort amb els infants a través dels recursos literaris"

Amb motiu de l’entrada en vigor de la llei per la regulació de l’eutanàsia, el COPC organitza l'espai de debat "El dret a morir dignament, implicacions en el món sanitari"

La taula rodona “El dret a morir dignament, implicacions en el món sanitari” es celebrarà en modalitat online el dia 5 d’octubre i comptarà amb la participació interdisciplinar de representants de l’àmbit jurídic, civil i psicològic, i d’una persona representant de l’Associació Dret a Morir Dignament, entitat impulsora de la Llei. Més información en aquest enllaç.

El repte de l'aplicació de la nova regulació de l'eutanàsia a l'Hospital Clínic

En aquest link podeu veure la Taula Rodona sobre el repte de l'aplicació de la nova regulació de l'eutanàsia a l'Hospital Clínic, amb la participació de la Gloria Cantarell, presidenta de DMD-CAT.

La conquesta del dret a morir dignament

Entra en vigor la llei d'eutanàsia. Des del 25 de juny tenim un nou dret, el dret a morir dignament.

És el moment de mostrar el nostre agraïment a aquestes persones que tant han contribuït a aconseguir aquest nou dret, sense elles no hauria estat possible aquesta llei.

En aquest link podeu consultar les diferents aparicions de DMD_CAT als mitjans de comunicació, motiu de l'entrada en vigor de la LORE.

 

Entrada en vigor de la LLei de Regulació de l'Eutanàsia (LORE)

Avui, 25 de juny, entra en vigor la LLei de Regulació de l'Eutanàsia (LORE).

Des de la seva creació l'any 1984 ara fa 37 anys l'associació DMD ha tingut com a principal reivindicació la legalització de la eutanasia. Aquesta és una llei que arriba després de més de 38 anys reclamar-la, per tant ens alegra la seva entrada en vigor.

En aquesta lluita DMD ha estat acompanyada i ha acompanyat moltes persones, algunes han fet públiques les seves situacions i finalment han hagut de recórrer al suïcidi clandestí per acabar amb el seu patiment, Ramon Sampedro, Immaculada Echevarría, Jorge León, Jordi Rodríguez, Carlos Santos, Jorge Aramayona, Montserrat Voltà, Jose Antonio Arrabal, Maribel Tellaetxe, Maria José Carrasco i Ángel Hernández o Antoni Monguilod, entre d'altres.

Aquesta llei els hauria acollit, ja només per això podem considerar-la una bona llei. És el moment de mostrar el nostre agraïment a aquestes persones que tant han contribuït a aconseguir aquest nou dret, sense elles no hauria estat possible aquesta llei.

En aquest link podreu consultar les diferents aparicions de DMD_CAT als mitjans de comunicació, motiu de l'entrada en vigor de la LORE.

El nou dret a l'eutanàsia: tràmits, reflexions i consells

El dia 07 de juny, la Gloria Cantarell, presidenta de DMD-CAT i la Isabel Alonso, vicepresidenta de DMD-CAT van fer la conferència-col·loqui de la Fira Gran "El nou dret a l'eutanàsia: tràmits, reflexions i consells". En aquest link podeu accedir a la conferència.

Parlem dels drets al final de la vida

Conferència-col·loqui organitzada per l’Ajuntament de Berga i l’Associació DMD Catalunya el dijous 18 de juny, a les 18,00 h al Casal Cívic, plaça de Sant Joan, s/n de Berga.  Aforament limitat. No cal inscripció prèvia.

Presentarà Ma Dolors Tous regidora de Societat Inclusiva i Gent Gran Activa de l’Ajuntament de Berga.

Intervindran Glòria Cantarell, metgessa de cures pal·liatives i presidenta de DMD Catalunya i Isabel Alonso Dávila, historiadora i vicepresidenta de DMD Catalunya.

Si voleu accedir a la nota de premsa feu clik en aquest enllaç.

 

Drets al final de la vida: Quins són els drets humans relacionats amb el final de la vida, la normativa vigent en el nostre país i la nova llei d'eutanàsia

El dilluns, 14 de juny, a les 18.00h, farem la Webinar "Drets al final de la vida: Quins són els drets humans relacionats amb el final de la vida, la normativa vigent en el nostre país i la nova llei d'eutanàsia" organitzada per l’Associació Dret a Morir Dignament i l’Àrea de Ciutadania i Salut de L’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. Acte presentat per Gemma Aristoy, regidora de Salut i Ciutadania i conduïda per: Consol Farràs Grau, voluntària i coordinadora de DMD a Sant Cugat del Vallès i Cristina Vallès Orianne, voluntària i coordinadora de DMD a Girona. No cal inscripció prèvia. Podeu entrar directament en aquest link.