instagram youtube

Tens cap dubte? Truca al 934 123 203

Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia

El març del 2021, el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia. Entrà en vigor el 25 de juny. Va suposar la despenalització de la mort assistida en determinades circumstàncies.


Llei orgànica de regulació de l’eutanàsia

Requisits

Poden sol·licitar la prestació aquelles persones 

  1. Majors d’edat 
  2. Amb nacionalitat espanyola (o residència legal o que comptin amb un certificat d’empadronament superior als 12 mesos) 
  3. Que pateixin una malaltia “greu i incurable” o bé un “patiment incurable, greu, crònic i impossibilitant” que provoqui un “patiment físic o psíquic intolerable”

Com sol·licitar una eutanàsia

Les persones que compleixen els requisits per demanar l’eutanàsia i la volen sol·licitar han de realitzar diferents tràmits que, si tot va bé, suposen entre 30 i 45 dies. Aquest passos estan previstos per assegurar que la sol·licitud és personal, lliure, meditada i d’acord al que preveu la llei.

Requisits

Poden sol·licitar la prestació aquelles persones:

  1. Majors d’edat
  2. Amb nacionalitat espanyola (o residència legal o que comptin amb un certificat d’empadronament superior als 12 mesos)
  3. Que pateixin una malaltia “greu i incurable” o bé un “patiment incurable, greu, crònic i impossibilitant” que provoqui un “patiment físic o psíquic intolerable”

Com sol·licitar una eutanàsia

Les persones que compleixen els requisits per demanar l’eutanàsia i la volen sol·licitar han de realitzar diferents tràmits que, si tot va bé, suposen entre 30 i 45 dies. Aquest passos estan previstos per assegurar que la sol·licitud és personal, lliure, meditada i d’acord al que preveu la llei.

Trobar metge/essa responsable

Trobar metgessa o metge responsable és fonamental perquè serà qui posarà en marxa el procés, en farà el seguiment i aplicarà l’eutanàsia.

Pot ser qualsevol metge o metgessa col·legiada a qui tinguis accés, sigui d’atenció primària o especialitzada, de la sanitat  pública o privada. També pot ser jubilada. 

DMD recomana que abans de presentar-li la sol·licitud t’asseguris que  vol ajudar-te a morir. 

Objecció de consciència

Les metgesses i metges tenen dret a fer objecció de consciència i no fer eutanàsies. 

Si la metgessa o el metge a qui li sol·licites l’eutanàsia fa objecció (de consciència o de conveniència) t’ho ha de comunicar des del començament, ha de signar la teva sol·licitud i donar-la-hi a un col·lega o superior. 

Però no sempre ho fan així. A vegades no tramiten la sol·licitud o no donen informació clara. Si et succeeix això,  pregunta per la referent PRAM (prestació de l’ajuda a morir) i demana-li que et busqui metge o metgessa responsable. 

Si no ho fa, presenta una reclamació per escrit al servei d’admissió o servei d’atenció al pacient o a l’administració del centre.

 

Aquí et proposem un text de reclamació: 

D’acord amb la Llei orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia, el dia xx/xx/xxxx vaig presentar la primera sol·licitud a la meva metgessa/el meu metge de capçalera Dr(a)…………….. 

(Em va comunicar que feia objecció de consciència, però no va signar la meva sol·licitud ni la va lliurar a cap altre col·lega o superior. 

Em va comunicar que feia objecció de consciència,  va signar la meva sol·licitud i va dir que la donaria a un altre metges,  però des d’aleshores no he rebut cap notícia.)

Aquest comportament vulnera el meu dret a l’exercici d’un dret fonamental i d’una prestació existent en la cartera de serveis dels sistema públic de salut.

Per això, sol·licito que em faciliteu el més aviat possible una cita amb una metgessa o metge disposat a garantir la  prestació d’ajuda a morir, que faci de  metge responsable.

 

Un cop assignat facultatiu/iva que accepti la responsabilitat de tramitar la teva sol·licitud has de signar-la davant d’ella. Així s’incorporarà a la teva història clínica.

En el cas que la petició s’ajusti a la Llei, en un termini màxim de dos dies, el metge o metgessa responsable ha de realitzar un procés deliberatiu en què t’ha d’explicar  el diagnòstic, les possibilitats terapèutiques i les possibles cures pal·liatives que tens.

Si considera que no compleixes els requisits per aconseguir l’ajuda a morir, pot denegar-la. Disposa d’un termini màxim de deu dies per fer-ho.

En aquest cas, pots presentar una reclamació davant de la Comissió de Garantia i Avaluació de la Generalitat.

A l’apartat de preguntes freqüents trobaràs informació sobre el procediment de reclamació, un model i  la documentació que has d’adjuntar. Truca’ns si necessites ajuda.

Segona sol·licitud

Després d’un mínim de 15 dies des de la primera sol·licitud, s’ha de presentar una segona petició al metge o metgessa responsable que reprendrà el procés deliberatiu completant, en cinc dies, la informació sobre el cas. Has de reiterar la teva voluntat de continuar endavant i signar el consentiment informat.

Metge o metgessa consultora

La metgessa o metge responsable buscarà  metge o metgessa consultor/a, que ha de conèixer sobre les patologies que pateix el pacient. Ha d’estudiar la història, pot examinar  la persona sol·licitant  i ha de certificar que es compleix la Llei. En un termini de 10 dies des de la segona sol·licitud ha de fer un informe que envia al metge o metgessa responsable.

Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya

La metgessa o metge responsable tramet tota la documentació a la Comissió de Garantia i Avaluació.  La presidència de la comissió designa un  metge o metgessa i un jurista de la comissió que verifiquen que es compleixen els requisits legals; valoren l’historial mèdic i, si ho consideren necessari, s’entrevisten amb l’equip sanitari i  amb la persona sol·licitant. En un termini de 7 dies han d’emetre un informe. 

La presidència comunica la decisió a l’equip mèdic que  te la comunicarà a tu.

Si el dictamen és desfavorable hi ha un termini de 15 dies per reclamar al plenari de lacomissió, que té 20 dies per respondre. 

Les resolucions de la comissió es poden recórrer davant la jurisdicció contenciosa-administrativa.

Aplicació de l’eutanàsia

Si el dictamen és favorable, tu decideixes quan, com i on morir. La Llei no estableix un termini. T’has de  posar d’acord sobre el dia i l’hora amb l’equip sanitari. Sigui on sigui (a casa, en un jardí o en un centre sanitari), l’únic requisit és que els i les  professionals puguin treballar en condicions. També pots  escollir les persones que t’acompanyaran i l’escenari i ritual de la teva mort.

Llei orgànica de regulació de l'eutanàsia

Llei orgànica

Obre document

Infografia

Obre document

Preguntes freqüents

La meva realitat mèdica i social em fa difícil afrontar el dia a dia. A qui em puc dirigir i què cal plantejar?

Truca’ns i demana una cita amb l’equip d’assessorament personalitzat (EAP). 

Atenem  totes les persones que contacten amb nosaltres buscant respostes a situacions quotidianes que provoquen patiment i confusió, oferint respostes realistes, precises, rellevants i comprensibles.

Truca’ns i demana una cita amb l’equip d’assessorament personalitzat (EAP).

La nostra àmplia experiència ens ajuda a escoltar activament. Respectem les diferents opinions,
valors i preferències, una condició fonamental per oferir una atenció centrada en la persona.
Cada persona és única i, per això, ens adaptem a les seves característiques, història de vida i
situació específica.

Truca’ns i demana una cita amb l’equip d’assessorament personalitzat (EAP). Atenem presencialment creant un clima de confiança, de respecte i de confidencialitat,  base de la nostra reputació de serietat i professionalitat. No tenim pressa, dediquem l’atenció necessària per tractar situacions delicades.

Per demanar l’eutanàsia cal complir una sèrie de requisits:

  • Ser major d’edat
  • Tenir capacitat suficient
  • Tenir nacionalitat espanyola o residir durant un mínim d’un any a l’Estat espanyol
  • Tenir un sofriment greu, crònic i impossibilitant o una malaltia greu i incurable, amb un
    patiment físic o psíquic insuportable

És una situació que fa referència a limitacions que incideixen directament sobre l’autonomia física i activitats de la vida diària, de manera que no permet valer-se per si mateix, així com sobre la capacitat d’expressió i relació, i que porten associat un patiment físic o psíquic constant i intolerable per a qui ho pateix, amb la seguretat o una gran probabilitat que aquestes limitacions persisteixin en el temps sense una possibilitat de cura o millora apreciable. A vegades pot implicar la dependència absoluta de suport tecnològic.

És la que, per la seva naturalesa, origina patiments físics o psíquics constants i insuportables sense una possibilitat d’alleujament que la persona consideri tolerable, amb un pronòstic de vida limitat, en un context de fragilitat progressiva.

El primer pas és buscar una metgessa o un metge que s’encarregui del procés. Es diu metge/metgessa responsable. Pot ser-ho qualsevol metgessa o metge col·legiat/ada, d’atenció primària o especialitzada, pública o privada.  Abans de presentar-li la sol·licitud pregunta-li si se’n vol encarregar. Si veus que no ho té clar, que et posa pegues o que et dona llargues, demana-li que et posi en contacte amb el referent PRAM de l’ajuda a morir del centre. És important assegurar-se que el metge o la metgessa responsable ha introduït la teva sol·licitud en el programa informàtic del servei català de  salut i que te’n doni una copia. La figura de la metgessa o metge responsable és fonamental perquè és qui posa en marxa el procés, qui fa el seguiment i qui s’encarregarà finalment de realitzar l’eutanàsia.

Pots descarregar-te la sol·licitud de la pàgina de  Cat salut: https://web.gencat.cat/web/shared/OVT/Departaments/SLT/Documents/Formularis_pdf/EU_Sol.licitud_eutanasia_1_P_Cat_NEd.pdf

Truca’ns i demana’ns una cita, el primer pas és important.

Sí. Tots els metges i metgesses en actiu tenen l’obligació d’atendre la teva sol·licitud. Si accepten, esdevindran el metge o metgessa responsable i s’encarregaran de tot el procés. Si no accepten, han de buscar-te un col·lega que se n’encarregui. És important assegurar-se que el metge o la metgessa ha introduït la teva sol·licitud en el programa informàtic del servei català de  salut i que te’n doni una còpia.

Es pot presentar la sol·licitud a la metgessa o metge de capçalera o a l’especialista de la teva confiança, ja sigui al CAP o a l’hospital, tant en la sanitat pública, concertada com privada. La sol·licitud s’ha de fer sempre per escrit, i el document ha d’estar datat i signat pel pacient una vegada aquest n’ha estat informat. El document s’ha de signar davant del professional mèdic i s’ha d’incorporar a la història clínica del pacient. 

Pots d’anar a l’administració del centre i demanar que acceptin la teva sol·licitud i t’assignin metge o metgessa responsable. A tots els centres hi ha un referent encarregat de l’eutanàsia. Demana que t’hi posin en contacte.  

Exemple de reclamació: 

D’acord amb la Llei orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia, el dia xx/xx/xxxx vaig presentar la primera sol·licitud a la meva metgessa/el meu metge de capçalera Dr(a)…………….. 

(Em va comunicar que feia objecció de consciència, però no va signar la meva sol·licitud ni la va lliurar a cap altre col·lega o superior. 

Em va comunicar que feia objecció de consciència,  va signar la meva sol·licitud i va dir que la donaria a un altre metges,  però des d’aleshores no he rebut cap notícia.)

Aquest comportament vulnera el meu dret a l’exercici d’un dret fonamental i d’una prestació existent en la cartera de serveis dels sistema públic de salut.

Per això, sol·licito que em faciliteu el més aviat possible una cita amb una metgessa o metge disposat a garantir la  prestació d’ajuda a morir, que faci de  metge responsable.


També pots trucar a DMD o escriure’ns. T’ajudarem

Té dret a fer objecció de consciència. Però té l’obligació d’atendre la teva sol·licitud. Si no se’n vol encarregar personalment, ha de derivar-te a un col·lega que se n’encarregui.


Exemple de reclamació: 

D’acord amb la Llei orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia, el dia xx/xx/xxxx vaig presentar la primera sol·licitud a la meva metgessa/el meu metge de capçalera Dr(a)…………….. 

(Em va comunicar que feia objecció de consciència, però no va signar la meva sol·licitud ni la va lliurar a cap altre col·lega o superior. 

Em va comunicar que feia objecció de consciència,  va signar la meva sol·licitud i va dir que la donaria a un altre metges,  però des d’aleshores no he rebut cap notícia.)

Aquest comportament vulnera el meu dret a l’exercici d’un dret fonamental i d’una prestació existent en la cartera de serveis dels sistema públic de salut.

Per això, sol·licito que em faciliteu el més aviat possible una cita amb una metgessa o metge disposat a garantir la  prestació d’ajuda a morir, que faci de  metge responsable.


Demana pel referent d’eutanàsia. A tots els centres hi ha un/a metge/essa encarregada de l’eutanàsia. Parla amb ell o ella i demana-li que et busqui metge o metgessa responsable.


Exemple de reclamació: 

D’acord amb la Llei orgànica 3/2021 de regulació de l’eutanàsia, el dia xx/xx/xxxx vaig presentar la primera sol·licitud a la meva metgessa/el meu metge de capçalera Dr(a)…………….. 

(Em va comunicar que feia objecció de consciència, però no va signar la meva sol·licitud ni la va lliurar a cap altre col·lega o superior. 

Em va comunicar que feia objecció de consciència,  va signar la meva sol·licitud i va dir que la donaria a un altre metges,  però des d’aleshores no he rebut cap notícia.)

Aquest comportament vulnera el meu dret a l’exercici d’un dret fonamental i d’una prestació existent en la cartera de serveis dels sistema públic de salut.

Per això, sol·licito que em faciliteu el més aviat possible una cita amb una metgessa o metge disposat a garantir la  prestació d’ajuda a morir, que faci de  metge responsable.


També pots trucar a DMD o escriure’ns. T’ajudarem.

Cal parlar amb el metge o metgessa que atén la teva parella i comunicar-li que vol sol·licitar l’eutanàsia. Si se’n vol encarregar, esdevindrà el metge o metgessa responsable i engegarà el procés. Si no, demana-li que busqui un col·lega que se n’encarregui. Si no ho veus clar, demana pel referent d’eutanàsia de l’hospital.

Si no te’n surts, truca’ns. T’orientarem.

Podeu parlar amb la metgessa o metge de la residència que l’atén i explicar-li-ho.  Si vol, serà el metge o metgessa responsable que posarà en marxa i us acompanyarà en el procés. En cas contrari, cal buscar  la metgessa o metge de capçalera del CAP. Totes les residències tenen assignat un CAP. Expliqueu-li la  situació. Si vol fer-se’n càrrec, esdevindrà metgessa o metge responsable que posarà en marxa i us acompanyarà en el procés.

Si no, pregunteu pel referent d’eutanàsia del CAP i demaneu-li que li assignin metgessa o metge responsable.

La Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya (CGAC) és l’òrgan de l’Administració encarregat d’autoritzar la prestació de l’ajut per morir (eutanàsia). 

A la seva pàgina web https://canalsalut.gencat.cat/ca/professionals/consells-comissions/comissio-garantia-avaluacio-catalunya/

S’ofereix molta informació sobre la seva funció, composició, procediment que segueix per  resoldre, criteris que aplica en la interpretació de la LORE, així com els models de formulari per fer reclamacions contra la possible denegació de l’eutanàsia sol·licitada.

En el cas que la persona que ha demanat l’ajut per morir rebi un informe negatiu del metge o metgessa responsable (MR), o bé del metge o metgessa consultor (MC), o bé rebi la denegació de la seva sol·licitud per part de la Comissió de Garantia i Avaluació (CGAC), dins el termini de 15 dies naturals pot presentar una reclamació administrativa davant la CGAC. En la reclamació caldrà que quedi constància de la voluntat inequívoca de la persona que reclama la prestació de l’ajut per morir, així com del moment en què formula la reclamació. Així mateix, si el motiu de la reclamació és la disconformitat amb la qualificació de l’estat de salut de la persona sol·licitant que han apreciat el MR, el MC o la CGAC, serà molt convenient aportar altres informes mèdics que sustentin la reclamació.

El text de la reclamació és lliure, però un model orientatiu el podeu obtenir a la pàgina web

https://web.gencat.cat/web/shared/OVT/Departaments/SLT/Documents/Formularis_pdf/EU_Reclamacio_eutanasia_CGA_P_Cat_NEd.pdf

La CGAC disposarà d’un termini màxim de vint dies naturals per resoldre la reclamació presentada. La resolució, l’ha de notificar, entre d’altres, a la persona que ha formulat la reclamació. En el cas que transcorrin aquests vint dies, sense que la CGAC hagi resolt, es pot considerar desestimada la reclamació i es pot interposar un recurs jurisdiccional davant els tribunals de l’ordre contenciós administratiu. De la mateixa manera, si la CGAC emet una resolució de la reclamació en sentit denegatori, contra aquesta resolució es podrà també plantejar el recurs jurisdiccional en el termini de dos mesos des de l’endemà de la notificació de la resolució. En el cas que la resolució de la CGAC sigui favorable a la sol·licitud de prestació de l’ajuda per morir, es reprendrà o reiniciarà el procediment d’acord amb les indicacions contingudes a la resolució. 

Adreça electrònica: oficina.pram@gencat.cat

Adreça postal: Departament de Salut. Travessera de les Corts, 31-159 (Pavelló Ave Maria). 08028 Barcelona. 

Escriu-nos si tens cap dubte



    O si ho prefereixes, truca’ns 934 123 203