Manifest dia 2 de novembre. Dia Internacional de la Mort Digna
Abans que el 2 de novembre fos declarat Dia Internacional de la mort digna, en el nostre país els primers dies de novembre, sempre havien significat un apropar-nos a les persones volgudes que ja no estan entre nosaltres, són molts els rituals que ens ajuden a mantenir aquest record, visitar el lloc on està enterrada o on hem deixat les seves cendres, portar-li flors i dedicar-li un temps de record.
També és un bon moment per reflexionar sobre què és per a cadascuna de nosaltres la "mort digna”.
Per a l'Associació dret a morir dignament, la mort digna és aquella que podem considerar pròpia, la que està basada en els nostres propis valors. Valors diversos perquè la nostra és una societat plural i hem d'acceptar la gran diversitat de visions que existeixen sobre com viure la vida i sobre com viure la mort.
Aprofitem aquests dies per compartir les nostres idees amb la família, per trencar el tabú que envolta el tema. Perquè la reflexió, la lectura, l'intercanvi d'opinions i la informació
ens ajudi a elaborar el nostre propi criteri per tal de decidir com ens agradaria ser atesos en el nostre final de vida.
Perquè els nostres valors siguin respectats fins al final. Recordem que podem formalitzar el document de voluntats anticipades DVA, ara un tràmit simplificat perquè el podem fer davant un professional sanitari, que ens permet expressar què és el que volem i que no en el nostre final de vida perquè aquest moment sigui el més semblant possible als nostres desitjos i valors.
També són uns bons dies per recordar que des de fa tres anys gaudim d'un nou dret que és la regulació de l'eutanàsia, el dret a posar fi a la vida per voluntat expressa de la mateixa persona amb la finalitat d'evitar sofriments innecessaris.
Una Llei, la LORE, que protegeix, la dignitat, la llibertat i l'autonomia de les persones.
Una Llei llargament reclamada, que tot i el marge de millora, ha permès que així com en altres moments vam haver de reivindicar el dret a l'eutanàsia amb el testimoni de persones valentes que van posar en evidència la necessitat d'aquesta llei com Ramón Sampedro, Inmaculada Echevarría, María José Carrasco...i tantes d'altres, avui podem posar el testimoni de persones com la Carina, com en José Manuel... que ens han mostrat amb el seu testimoni que els valors propis es poden mantenir fins al final.
Des de DMD-Cat, una associació laica, plural i sense ànim de lucre, us convidem a associar-vos per continuar treballant conjuntament amb la finalitat d'aconseguir que els drets en final de vida siguin una realitat normalitzada en tot el nostre territori. Ser conscients de la mort, dona sentit a la vida... Vida que hem d'aprofitar, gaudir i viure amb plenitud, però que també necessita un bon final.
Junta de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya 2 de novembre 2024