Banner DMD

GRUP DE SALUT

El grup de salut de DMD-CAT està format per professionals de l’àmbit sanitari: de la medicina, de la psicologia, de la infermeria i del treball social.

Es treballa per activar els objectius de l’Associació a través dels col·legis professionals, societats científiques i associacions.

Es realitzen  activitats informatives i formatives relatives a la mort digna i voluntària en àmbits relacionats amb la salut.

Per tal de desenvolupar aquestes activitats de manera més efectiva s’han format diferents grups de treball.  Actualment aquests grups són:

 • EQUIP D’ASSESSORAMENT PERSONALITZAT (EAP) :
 • GRUP DE DEMÈNCIES I VIDA COMPLETA:
 • GRUP DE DOCUMENT DE VOLUNTATS ANTICIPADES (DVA)
 • GRUP DE RESIDÈNCIES:

EQUIP D’ASSESSORAMENT PERSONALITZAT  (EAP)

Es considera assessorament personalitzat aquella atenció que es dona a la persona associada que va més enllà de la informació general. Sovint es tracta de persones que demanen informació a DMD en relació amb el final de la  vida per tal de poder acabar-la amb dignitat.

L’ assessorament personalitzat, el  realitzen les persones voluntàries que formen part d’aquest equip específic. Es tracta d’un equip interdisciplinari.

L’Equip d’Assessorament Personalitzat atén tota persona associada que  acut  a DMD per demanar assessorament en aspectes relacionats amb el seu final de vida o d’una persona propera que està patint.

GRUP DE DEMÈNCIES I VIDA COMPLETA

Aquest grup està constituït de manera estable per una infermera, dues psicòlogues, una metgessa i un metge, amb la col·laboració d’una neuròloga.

L’àmbit de treball es centra de manera preferent en dues de les situacions que, eventualment, poden afectar qualsevol persona: demències i vida completa.

Els seus objectius són:

 • Contribuir a sensibilitzar la societat envers aquestes dues situacions, que en el futur seran cada cop més nombroses, entre d’altres factors, pel progressiu envelliment de la població.
 • Ajudar les persones, especialment les més grans, a reflexionar sobre aquestes eventualitats que els pot presentar la vida, emmalaltir d’una demència o atènyer una situació en la qual puguin considerar que la seva vida ja està completa.
 • Defensar que en el futur la LORE inclogui el concepte de la vida completa al conjunt de supòsits en què es pugui demanar i atendre una sol·licitud d’eutanàsia.

Aquests objectius es portaran a terme amb aquelles entitats que puguin estar-hi interessades, com per exemple, les que treballen amb malalts d’Alzheimer i altres demències. tTambé amb el Departaments de Salut i organismes vinculats: Treball, Afers Socials i Famílies, entre d’altres.

GRUP DE DOCUMENT DE VOLUNTATS ANTICIPADES (DVA)

Aquest grup té com objectius:

 • Actualitzar el model de DVA de DMD-CAT en funció de les necessitats objectivades en cada moment.
 • Elaborar propostes de Documents de Voluntats Anticipades adaptades a algunes patologies molt específiques. Actualment s’està treballant el DVA per a les persones amb malalties mentals.
 • Valorar adaptacions proposades per l’Associació Federal Dret a Morir Dignament (AFDMD).
 • Fer propostes per introduir la cultura del DVA i fer-ne la divulgació.

GRUP DE RESIDÈNCIES

L’objectiu d’aquest grup és poder treballar amb el màxim de residències del nostre territori per tal de normalitzar el document de voluntats anticipades (DVA). 

Perquè això sigui possible es treballa amb les direccions i treballadores  d’aquests centres perquè introdueixin el DVA (de manera sistemàtica) dins de la documentació sol·licitada quan es produeixi l’ingrés d’una persona en la seva residència.

S’ofereixen xerrades als residents i als seus familiars per tal d’explicar el motiu i els avantatges de tenir el DVA complimentat, també s’exposen els drets del ciutadà al final de la seva vida tal i com queda recollit en la Llei 21/2000 d’Autonomia del Pacient.

Si considereu que la nostra proposta pot ser d’interès per al vostre centre, poseu-vos en contacte amb nosaltres  (Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.) podrem explicar amb més detall el contingut, objectius i metodologia de les nostres activitats, per tal d’adaptar-les a les necessitats del vostre centre.